maanantai 22. joulukuuta 2014

Joulutervehdys satakuntalaisille tekstiilityönopettajille


Kulunut vuosi on mennyt pitkälti odottavalla kannalla opsin suhteen.Vuosi 2015 on kiireisempi myös tällä rintamalla, kun asiat etenevät kuntatasolle: olkaa tarkkana.

Pitkän epäselvyyden jälkeen Suomi Areenassa ollaan sittenkin - yhdessä Taito ry.n ja TAO:n kanssa. Meidän osuus on yksi päivä kolmesta.
Syyspäivät 2015 on kuitenkin voimainponnistus, jonka hedelmistä nautitaan seuraavat vuodet. Pitänemme ihan keskenämme syyspäiväkokouksen kevättalvella. Tarvitsemme näyttelyasettajia ja mainostajia. Jos sinun yhteistyökumppaneihin kuuluu sopivia firmoja, liikkeitä tms. niin ota heihin alustavasti jo yhteyttä asian tiimoilta.
Syyspäivien runko alkaa olla kasassa ja nettisivusto www.syyspaivat.fi työn alla. Kaupuginvastaanotto on varmistunut ja hotelleilta löytyy kiintiöt.
Syyspäivien uutuutena on luokanopettajille räätälöity (tn-)koulutus Ruosniemen koululla Tapani Asmalan johdolla. Uutta on myös, että Syyspäivät ovat VESO-kelpoista koulutusta  porilaisille.

Hyvää Joulua ja Aktiivista Uutta Vuotta 2015!

Puheenjohtaja Katri Arohonka

perjantai 19. joulukuuta 2014

Thorström esillä jälleen

Luitko tämän päivän Hesaria? B-osassa jäsenemme Tarmo Thorströmistä oli yli sivun juttu. Hän sai kuukausi takasperin kädentaidon Noste -palkinnon.

Katso:
http://www.hs.fi/paivanlehti/19122014/ihmiset/

torstai 18. joulukuuta 2014

Wanhan ajan ompeluseurat

Jokin viikko sitten kokoonnuimme sihteeri Sarin kotiin neulomaan ja ompelemaan juttelun ohessa. Glögiä nautittiin leivonnaisten kera. Tiiviiseen joukkoomme osallistui emännän lisäksi Margit, Pauliina ja Katri.
Unohdin tietty ottaa foton kauniista neuloksista, mitä illalla syntyi. Tässä ristipistotyö, joka on reissannut esim. Jyväskylän Kevätpäivillä.

tiistai 18. marraskuuta 2014



Tervetuloa

Satakunnan tekstiiliopettajat
Wanhan ajan ompeluseuraan meille!
torstaina 27.11.2014 klo 17.30


terv. Sari Tuominen

lauantai 18. lokakuuta 2014

Syksyinen tervehdys kaikki Satakunnan tekstiilityönopettajat!



KUTSU                                               

Tervetuloa  syyskokoukseemme Keskustan yläkoulun uudistettuun tekstiilityöluokkaan Harjavaltaan tiistaina 04.11.2014 klo 17.30.

Illan ohjelmassa on tekstiilityöluokkaan tutustumista opettaja Leena Mäkisen johdolla. Lisäksi pidämme syyskokouksen, johon saapuu käsityökasvatuksen yliopistotutkija (OKL Rauman yksikkö) ja OPH:n opetussuunnitelmatyöryhmän jäsen Jaana Lepistö kertomaan tulevasta OPS:sta. Tarjolla on  pientä syötävää kahvin/teen kera. 

Osoite:
Keskustan yläkoulu
Myllykatu 3
29200 Harjavalta

ILMOITTAUDU sihteerille 28.10.2014 mennessä!

Tervetuloa mukaan!

Ps. Jos haluat nimesi Satakunnan alueen sijaislistalle tai tiedät henkilön, joka haluaisi, ilmoita sihteerille seuraavat tiedot: Nimi, tekstiilityön lisäksi jokin muu mahdollinen oppiaine, yhteystiedot, alue ja muut lisätiedot.

Pps. Seuraava Wanhan ajan ompeluseura on Sari Tuomisen kotona torstaina 27.11. klo 17.30 alkaen. Tervetuloa sinnekin!

perjantai 3. lokakuuta 2014

Syyspäivät 2015 -kokous lähestyy

Seuraava syyspäiväkokous pidetään 
Porin Länsi-Prisman ravintolassa torstaina 16.10. klo 15.30 
Porin Seppien Killan kanssa

Erityisesti kaivataan ajatuksia, kuka tai mikä olisi vetonaula koulutuspäiville.
Entä nimikyltit? Haluaako joku tehdä ne??

Tervetuloa mukaan!

Raumalla tapahtuu

Olin eilen Rauman Normaalikoulussa, jossa juhlistettiin kasvatustieteellisen tiedekunnan 40-vuotistaivalta koulutuksen merkeissä.
Tapahtuma aloitettiin auditoriossa, jossa samalla kertaa oli "lavalla" esiintymässä 3 jäsentämme: Jaana Lepistö, Seija Kojonkoski-Rännäli ja Tarmo Thurström! Lepistö piti pienen puheen Kojonkoski-Rännälin uutukaisen kirjan kunniaksi. Thurström oli toteuttanut kirjan kannen.
Kirja on "Käsin tekemisen filosofiaa", jonka alussa mietitään käsityön asemaa nykymaailmassamme. Eilen kirjaa sai paikanpäältä.

Katri Arohonka

torstai 31. heinäkuuta 2014

Jäsenet esillä Rauman pitsiviikolla

Onko Flikk myös jäsenemme :)
Eräällä Vanhan Rauman sisäpihalla odotti puiden katveessa yllätys:
Riippumaton pitsi
Tarmo Thorström, jonka teos yllä on, osallistui myös PitsiGoesPub -näyttelyyn Liisa Tulosmaan kera. Tästä pian lisää.

torstai 8. toukokuuta 2014

Keskustelutilaisuus vai ihmettelytilaisuus?

Yhteensä 11 kässänopea kokoontui Toejoen opehuoneeseen keskustelemaan OPS-luonnoksesta ja käsityön tulevaisuudesta. TAO:n edustajilla oli laajemmin jo tietoa eri kuntien reagoinnista ops-uudistukseen. Postitan tietoa jäsenille eteenpäin, kun saan tiedostot Porin Seppien pj:ltä.
Ympäripyöreää OPS-luonnosta pitäisi saada jo valtakunnallisesti avattua. Lausuntoa pitäisi kommentoida 15.5. mennessä jokaisen kynnelle kykenevän. Muuten asioita joudutaan hyvin laajasti miettimään paikallisesti. Tällöin eriarvoisuuden vaara oppilaiden koulutuksessa on tietysti ilmeinen.

puheenjohtaja Katri A.

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Tervetuloa OPS-keskusteluiltaan!

Kutsu tulee aika hätäiseen, mutta torstaina 8.5. klo 18 pidämme keskusteluillan ops-luonnoksesta Toejoen koululla. Ilmoittauduthan puheenjohtaja Katrille pullamäärän arvioimiseksi :)

Satakunnan Tekstiiliopettajat ja Porin Seppien Kilta

perjantai 2. toukokuuta 2014

Mestarinyplääjä Johanna Sabina Lundström – kirjan julkaisu ja näyttelyn avajaiset 16.4.2014 Rauman museon Vanhalla Raatihuoneella


Biinu nyplää
16. huhtikuuta 2014 julkaistiin Liisa Tulosmaan käsityötieteen pro gradu -tutkielmaan (Itä-Suomen yliopisto) perustuva teos Mestarinyplääjä Johanna Sabina Lundström sekä avattiin samaisesta mestarinyplääjästä kertova näyttely Rauman museon Vanhalla Raatihuoneella. Näyttely itsessään jatkaa Rauman museon näyttelysarjaa Raumalaisia mestarinyplääjiä ollen näyttelysarjan neljäs näyttely mestarinyplääjien Hulda Penttilän, Impi Alangon sekä Jenny Engrenin jälkeen.
Rauman Museon johtaja pitää puheen Liisan, Biinun ja kirjan johdosta


Kirjan ja näyttelyn tuottanut projekti alkoi loppuvuonna 2007 Tulosmaan tiedustellessa Rauman museon johtajalta aihetta käsityötiedettä koskevaa pro gradu -tutkielmaansa varten. Sopiva aihe löytyi ja lukkoon lyötiin tutkimusaihe mestarinyplääjästä, joka tutummin tunnettiin Lundströmin Biinuna. Raumalainen Lundströmin Biinu eli vuosina 1868–1952 ja valmisti ammattimaisesti käsityönä nyplättyä pitsiä aikana, jolloin käsityöllisen pitsin arvostus ja ammattitaito olivat kuolemaisillaan. Biinu oli yksi taitavimmista nyplääjistä 1900-luvun alussa ja on pitkälti hänen ansiotaan, että taito saatiin tuolloin elvytettyä Raumalla.

Teoksessa Mestarinyplääjä Johanna Sabina Lundström kerrotaan sanoin ja kuvin raumalaisen nyplääjänaisen elämää 1800-luvun lopulta 1940-luvulle, hänen ammatillisista saavutuksistaan ja siitä millainen hän oli yksityishenkilönä. Näyttelyssä on esillä Biinun henkilökohtaisia esineitä, hänen valmistamiaan pitsejä, valokuvia sekä muuta autenttista esineistöä. Lähes kaikki esineet ovat yksityiskokoelmista, osa Ruotsista asti. Kirjaa ja näyttelyä varten projekti sai apurahaa Erkki Paasikiven säätiöltä sekä Pitsikeskus Emeliasta.
Biinu Lundström

Näyttelyn avajaisissa puhuivat kirjan kirjoittajan lisäksi Rauman kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Pekka Wallenius, Rauman museon johtaja Kirsi-Marja Siltavuori-Illmer sekä Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikön johtaja Jaana Lepistö. Myös Satakunnan Tekstiiliopettajat ry saapuivat tilaisuuteen, delegaationa toimi Katri Arohonka sekä Margit Humberg.

Näyttely on avoinna Rauman museon Vanhalla Raatihuoneella museon avoinnaoloaikojen puitteissa noin kahden vuoden ajan ja kirjaa myy Vanhan Raatihuoneen yhteydessä oleva museokauppa Kistupuad.
-Liisa Tulosmaa, tekstiilityön aineenopettaja/ Toejoen koulu.

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Taidon viikon terveisiä vielä...

Ohessa upeat teokset raumalaisten opiskelijoiden käsistä:

Yllä lankagraffiti poikineen.
Nyplääjäpatsaan uudet vaatteet.
Spider Man yllättää Vanhassa Raumassa!
Super Maaaaaaaario!!!
Teinit unelmoi.




maanantai 14. huhtikuuta 2014

Raumalaista Taidon viikkoa


Keskiviikon 9.4.2014 Raumalaisen kannessa kuva sekä koko sivun juttu sivulla 13:
http://issuu.com/marvagroup/docs/raumalainen_9.4.2014

Raumalaisen verkkolehdessä juttu "Graffiteja luvan kanssa":
http://raumalainen.fi/jutut/jutut/juttu-graffiteja-luvan-kanssa

Graffitien parissa työskentely oli mukavaa sekä pedagogisestikin avartavaa:
Lankatekniikkatyöt voivat siis olla myös taiteellista ja yhteisöllistä toimintaa ja perinteisiä käsityömenetelmiä voidaan käyttää myös ei niin perinteisin tavoin!

Hyvää viikonloppua ja mukavaa Taidon ja käsityön viikkoa toivotellen
- Satu Grönman

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Taito -viikko alkaa huomenna!

Muistakaahan käsityöihmiset pitää lippu korkealla ensi viikolla! Koko viikko on
TAIDON JA KÄSITYÖN VIIKKO.
Vuoden aiheena on kukat eri muodossa, mutta voi sitä muutakin aiheeseen sopivaa puuhata.

Minä jaan alakoulumme neljälle teknistä työtä opettavalle mainoksen Punomosta. Samoin askartelukäsityön opettajille, joille on mukana ohje solmun (vai lanka neulan silmään?) opettamisesta (löytyy Punomosta). Opehuoneen pöydälle järjestän puuhapisteen, jossa vanhasta kahvikupista saa tehtyä itselleen neulatyynyn. Kankaissa on tietty kukkia, joten pääsen sittenkin vuoden aiheesaan!!

keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Hei Sinä jäsenemme!

Kutsu

Keväinen tervehdys teille kaikille Satakunnan alueen tekstiilityönopettajille!



Tervetuloa kevätkokoukseemme Kuninkaanhaan koulun uudistettuun

tekstiilityöluokkaan keskiviikkona 19.03.2014 klo 18.00.

Illan ohjelmassa on luokkaan tutustumista, kevätkokous sekä pientä iltapalaa.



Kuninkaanhaan koulun käsityöhön voitte tutustua etukäteen 

blogissa http://kuninkaanhaankasityo.blogspot.fi/



Osoite:

Kuninkaanhaanaukio 8

28130 Pori

Ilmoittaudu sihteerille 12.03.2014 mennessä!